Krovni koferi
Krovni koferi – kako izabrati pravi
1. септембра 2018.

Obavezna oprema u automobilu

Obavezna oprema u automobilu

Obavezna oprema u automobilu – Šta više ne spada u obaveznu opremu po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja i koje su to nove stvari koje moramo imati u automobilu u svako doba godine?

Dosta vozača vam neće dati tačan odgovor na tražena pitanja bez obzira što je već dota vremena prošlo od izmena zakona o bezbednosti saobraćaja. Nedoumice oko toga treba li nam protivpožarni aparat u kolima, sijalice, kablovi za startovanje motora su i dalje prisutne.

Reflektujući prsluk – obavezna oprema

Reflektujući prsluk je prva stvar koju je neophodno da imamo u vozilu zbog lične bezbednosti. Zakon kaže da ukoliko se nalazite na putu a van ste svog vozila, morate da imate na sebi reflektujući prsluk. Najveća greška koju vozači prave je ta da prsluk drže u gepeku vozila a ne u kabini. Ukoliko je prsluk u gepeku dok policija vrši proveru obavezne opreme, možete lako biti kažnjeni kao i da ga nemate.

Prva pomoć – obavezna oprema

Prva pomoć je od uvek bila deo obavezne opreme u automobilu, samo što većina vozača nije obraćala pažnju na rok trajanja iste. Često se dešavalo da se u gepeku vozila zatekne prva pomoć proizvedena kad i automobil, što je u redu ukoliko vozilo nije starije od pet godina.

Ukoliko nemate komplet prve pomoći veličine „B“ koji je po standardima SRPS Z.B2.001 i sa ispravnim rokom trajanja, možete dobiti kaznu u iznosu od 5.000 dinara. Takođe nećete moći da prođete tehnički pregled vozila.

Sigurnosni trougao – obavezna oprema

Ukoliko vam se vozilo pokvarilo ili morate da zaustavite vozilo na delu puta koji nije pregledan, naročito u uslovima loše vidljivosti, pre nego izađete iz vozila da postavite trougao, obucite reflektujući prsluk.

Zakon kaže da trougao mora da se postavi na delu puta na kom je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, na putevima gde ostali učesnici u saobraćaju ne mogu na vreme da primete parkirano vozilo. Postavljanje je naročito obavezno noću i u uslovima slabe vidljivosti. Ukoliko se nalazite u naseljenom mestu, trougao postavite na udaljenosti od 10 metara, a van naselja na udaljenosti od 50 metara od vozila. Ne zaboravite i na sva četiri migavca pri svakom zaustavljanju.

Rezervni točak – obavezna oprema

Rezervni točak ne spada u obaveznu opremu samo ukoliko imate run-flat pneumatike ili sredstvo za privremenu popravku probušene gume, kao što je pena u boci pod pritiskom. Pre donošenja novog zakona o bezbednosti saobraćaja, bez obzira na posedovanje run-flat pneumatika bili ste u obavezi da posedujete rezervni točak, dok je to sada korigovano.

Moramo da imamo na umu da se na točku može desiti i veća havarija osim pucanja gume, pa je ipak poželjno imati rezervni točak.

Ispravan pritisak u gumama je jedna od osnovnih stvari koju trebate proveravati na vašem automobilu. Pritisak treba proveravati jednom nedeljno, dok istraživanja pokazuju da to radi jedva 20% vozača.

Ne zaboravite da proverite i pritisak u vašem rezervnom točku kad proveravate i ostale, da se ne nađete u situaciji na putu sa rezervnim točkom koji vam neće pomoći.

Sajla ili uže za vuču – obavezna oprema

Zakon kaže: Uže ili poluga za vuču vozila, koja mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. Godine.

Obavezna oprema u automobilu

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi – obavezna oprema

Za vreme upotrebe motornog vozila u saobraćaju, vozač je dužan da u vozilu poseduje Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi i da ga predoči na zahtev ovlašćenog službenog lica.

Obrazac Evropskog izveštaja je besplatan i osiguranici ga mogu nabaviti na svim prodajnim mestima „AMS Osiguranje“ a.d.o..

Evropski izveštaj je standardni obrazac koji se koristi u celoj Evropi. Validan je umesto policijskog izveštaja u slučaju malih šteta, odnosno manjih saobraćajnih nezgoda, gde nema povređenih i poginulih, a materijalna šteta je manja od 500 evra, u kom slučaju nije potrebno zvati policiju i gde su se učesnici nezgode saglasili o odgovornosti za nastanak štete.

Komplet sijalica, kablovi za startovanje motora i protivpožarni aparat ne spadaju uobaveznu opremu, ali se preporučuje da ih imate u vozilu jer nikad ne znate kad će vam zatrebati.

Ukoliko putujete u zemlje  u okruženju, upoznajte se sa zakonima, kako ne bi došli u neprilike i nepotrebno plaćanje visokih novčanih kazni.